Ασκητική

"Είμαι ένα πλάσμα εφήμερο, αδύναμο, καμωμένο από λάσπη κι ονείρατα. Μα μέσα μου νογώ να στροβιλίζουνται όλες οι δυνάμες του Σύμπαντου."

Ν. Καζαντζάκης

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

28η Οκτωβρίου

Παρελάσεις τέλος!!!
Αυτό ήταν...
Όσα ξέκολα προλάβανε να παρελάσουν δείχνοντας τα μπούτια τους στους αγωνιστές του '40, προλάβανε! Από τώρα και στο εξής, η παρέλαση θα τροποποιείται ούτως ώστε να ταιριάζει με τις ανάγκες των καιρών.
Οι επίσημοι κατέβηκαν με το ζόρι από τις εξέδρες (και καλά έκαναν...). ο Γκλέτσος στην Στυλίδα τους κατέβασε μόνος τους πριν τους κατεβάσει ο κόσμος, οι βουλευτές προπηλακίστηκαν ή γρονθοκοπήθηκαν και οι παρελάσεις ματαιώθηκαν σε πολλές περιπτώσεις.
Στην Θεσσαλονίκη δε, η στρατιωτική παρέλαση ματαιώθηκε, την ίδια ώρα που η αστυνομία αρνούνταν να διαλύσει το πλήθος. Ο Παπούλιας έβαλε τα κλάματα, οπαδοί ανέβασαν την σημαία της ομάδας τους πάνω στην εξέδρα των επισήμων (ο καθένας αντιλαμβάνεται το νόημα των ημερών όπως του'ρθει...), οι στρατιωτικοί επέστρεψαν στα στρατόπεδα τους, και όλα βαίνουν καλώς.

Το κόκκινο πανί των παρευρισκομένων ήταν οι επίσημοι τους οποίους προφανώς και δεν ήθελαν να τιμήσουν οι νέοι που παρελαύνουν. Αλλά και στις περιπτώσεις που αυτοί αποχώρησαν, η παρέλαση ματαιώθηκε. Αυτό ήταν το πρώτο απορίας άξιο που με προβλημάτισε.
Ωραία ρε μάγκες.. Δεν θέλετε τους επισήμους;;;; Συμφωνώ απόλυτα! Διώξτε τους και παρακολουθήστε την παρέλαση χωρίς αυτούς!
Ποιο το νόημα να διακόψουμε την παρέλαση επειδή αυτοί που μας κυβερνούν δεν έχουν ούτε το 1/10 της ανδρείας του απλού κόσμου του έπους του '40;;;; Το ότι παραδίνουν την χώρα μας αμαχητί, δεν σημαίνει ότι πρέπει εμείς να σταματήσουμε να τιμούμε αυτούς που προτίμησαν να πεθάνουν από το να την παραδώσουν.
Όσο κι αν χάρηκα το κυνήγι που είδα στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, απέναντι σε αυτούς που πραγματικά φταίνε για την κατάντια μας, όσο κι αν χάρηκα που είδα τους Έλληνες μαθητές να γυρίζουν το κεφάλι αριστερά όταν περνούσαν από επίσημους, όσο κι αν χάρηκα που είδα τον κόσμο να παραλληλίζει την επέτειο του ΟΧΙ του '40 με το επίκαιρο ΟΧΙ που πρέπει όλοι μας να πούμε στην οικονομική κυριαρχία που επιδιώκουν να μας επιβάλλουν, άλλο τόσο απογοητεύτηκα που οι συμπατριώτες μου δείχνουν να είναι αγνώμονες για τις μάχες των προγόνων τους.
Και στο κάτω κάτω, άντε και ματαιώσαμε την παρέλαση για συμβολικούς λόγους, που εγώ δεν μπορώ να αντιληφθώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Πως θα αποδώσουμε φέτος έμπρακτα την ευγνωμοσύνη μας σ'αυτούς που πολέμησαν έμπρακτα τον φασισμό 70 χρόνια πριν;;; Και μην μου πει κανείς ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε έμπρακτα με την παρέλαση αλλά να τους τιμούμε νοερά, γιατί απλά θα του απαντήσω ότι πλησιάζει και η 17 Νοέμβρη, και μπορούμε και αυτήν την επέτειο να τιμήσουμε νοερά φέτος χωρίς πορείες και άλλες έμπρακτες αποδώσεις τιμών.

Από όλο αυτό το πανηγύρι πάντως εγώ κράτησα αυτό:


Ο συγκεκριμένος τυπάκος, έπιασε για τα καλά το νόημα των ημερών και έδειξε την πιο ορθή μορφή αντίδρασης. Δεν διέκοψε την παρέλαση του, αρνούμενος να μην αποδώσει τιμές στους ήρωες του '40, αλλά παράλληλα μουτζώνοντας, απέδωσε τιμές μόνο εκεί που έπρεπε. Συμβολικότατος, αντιδραστικότατος και ουσιώδης.

Επίσης κράτησα κι αυτό:


Αφού δεν τους επέτρεψαν να αποδώσουν τις τιμές που ήθελαν οι ίδιοι, αυτοί πολύ απλά πήραν την κατάσταση στα χέρια τους...

Και η πρώτη περίπτωση και η δεύτερη με γεμίζει με ελπίδες για το μέλλον, όσο και αν πολλοί άλλοι συνηγορούν στο αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου